perjantai 6. marraskuuta 2015

Treenaamisen rajoitteet ohi

Tasapainotreeniä
Lämpimät säät jatkuvat ja talvi antaa vielä odottaa itseään. Talviurheilijalle tällaiset säät ovat ns. syvältä. Luonnollisesti toiveissa on aikainen talvi ja hyvät treeniolosuhteet. Välttämättä luonnonlunta ei tarvita, kunhan olisi keli kunnolla pakkasella jotta lumitykkejä voisi huudattaa. Taivalkoskella vesi tykkeihin otetaan pohjavedestä. Se on hieman lämpimämpää kuin jos käytettäisiin vettä suoraan vesistöistä. Ja sehän tarkoittaa että lumen teko vaatii enemmän pakkasta. Lukemina se tarkoittaa n. -5 - 7 astetta ja mielellään matalaa ilman kosteutta. Tällaisia kelejä ei ole ollut kuin parina yönä. Viime vuonna tähän aikaan meillä oli lunta tehtynä jo melkoinen määrä ja saatiinpa treenikumpareikkokin valmiiksi 13.11. No vuodet ei ole veljeksiä. Toivotaan kuitenkin että säät tästä kylmenevät. Onneksi Rukalla on päästy laskemaan, vaikkakin vain pelkkää rinnelaskua.

Mutta jotain valoakin tähän pimeään syksyyn. Rikulla on noin kahden ja puolen kuukauden treenirajoitteet ohi ja nyt on lupa treenata normaalisti. Kotimaan lumien suhteen ei ole menetetty mitään, kun kumpareita ja hyppypaikkaa ei ole ollut vielä tarjolla. Tärkeintä on että selkä on kunnossa ja Riku pääsee nyt treenaamaan normaalisti.

Lihashuoltoa 
Nopeus- ja pomppu-/kimmoisuustreenaaminen luonnollisesti kärsi syksyn aikana. Jotain ominaisuuksia ylläpitäviä juttuja Riku pystyi kuitenkin tekemään. Ensimmäiset seitsemän viikkoa otettiin erityisen varovaisesti, mutta viimeisen kuukauden aikana, lääkäriltä saadun luvan mukaisesti, mukana oli vähän räväkämpiäkin juttuja. Kuntosalitreenin yhteydessä Riku teki hyppyjä korokkeen päälle ja koulun liikuntasalissa treenatessa pehmeälle patjalle. Näin alaselkään ei kohdistu kovia iskuja. Korokkeelle hyppyjä tehtiin myös 20 kg painoliivi päällä.

Tällä viikolla Riku pääsi jo hyppäämään aitoja ja ottamaan lyhyitä spurtteja. Alkuun tosin pitää olla maltti mukana, eikä pidä innostua liikaa. Yllättävän terävälle Rikun juoksu ja aitahypyt näyttivät. Eli näyttäisi siltä että ainakaan kovin paljoa ei ominaisuudet ole kärsineet. Nyt alkukaudesta treenataan fysiikkaa sen verran että ominaisuudet saadaan ainakin elokuun alun tasolle.

Spurtteja pitkästä aikaa
Rikulla alkoi tänään perjantaina kauden ensimmäinen lumileiri. Haastajaryhmän leiri kestää sunnuntaihin asti. Alkuperäisen suunnitelman mukaan se olisi ollut kotimaisemissa Taivalvaaralla. Mutta kun meillä ei vielä ole olosuhteet kunnossa, niin leiri siirtyi Rukalle. Olosuhteiden pakosta leirillä keskitytään hiomaan tasaisen laskutekniikkaa. Nyt marraskuussa leirejä on joka viikko, aina perjantaista sunnuntaihin. Paikkana Ruka tai Taivalvaara, riippuen miten harjoitusolosuhteet kehittyvät. Sitten joulukuun toisella viikolla on koko viikon leiri Rukalla. Leirin päätteeksi onkin sitten kumparelaskun Maailman cup avaus. Kisapäivä on lauantai 12.12. Siellä Riku pääsee laskemaan ainakin esilaskijana. Mutta nyt keskitytään tekemään töitä ja katsellaan MC-kuvioita sitten lähempänä.

-petri-
Rukalla on välillä ollut talvistakin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti