tiistai 28. maaliskuuta 2017

EC takana, jr MM-kisat edessä


Nyt on sitten tämän kauden Eurooppa cup takana. Joukkoon mahtui onnistumisia, mutta myös huonompia kisoja. Tärkeintä on kuitenkin se, että viimeiset EC-kisat olivat askel eteenpäin.

Keski-Euroopan turneen jälkeen pojan fiilikset olivat enempi vähempi alakuloiset. Homma ei toiminut halutulla tavalla. Kotiin paluun jälkeen Riku teki kovasti töitä ja vietti todella paljon aikaa rinteessä. Enimmäkseen Taivalvaaralla, mutta mahtui väliin yksi leirikin Jyväskylän Laajavuoressa. Treeneissä pääpaino oli laskuasennon muuttamisessa.

Laajavuoren ylähyppy
Eurooppa cup jatkui 11.-12.3. Ruotsin Kungsbergetissä. Ennakkoon oli tiedossa että mäki on loiva. Ja sitähän se tosiaan olikin. Mäki ei ollut muutoinkaan ihan viimeisen päälle tehty, mutta kun kisaamaan oli tultu, niin ei auttanut valittaa, vaan laskea niin hyvin kuin mahdollista. Riku sai mäkeen hyvän tuntuman heti eka treenistä lähtien ja vaikka mäki ei mieluinen ollutkaan, niin hyvillä mielin lähdettiin kisaan. Ensimmäisenä oli vuorossa sinkkukisa. Riku selvisi helposti karsinnasta finaaliin. Finaalissa tuli vielä parempi lasku ja loppusijoitus viides, eikä se palkintopallipaikkakaan olisi ollut mahdottomuus. Sijoitusta tärkeämpää oli nähdä, että lasku alkaa toimia aiempaa paremmin.

Sunnuntaina laskettiin parikumpareita. Riku ei yleensä ole menestynyt parikumpareissa niin hyvin kuin sinkkukisassa. Kungsbergetissä loppusijoitus oli 9. Tappio tuli Johannes Suikkaria vastaan. Johannes on EC:n nopeimpia laskijoita ja se ratkaisikin tiukan kisan voiton hänelle pistein 12-13. Mutta Rikulta edelleen hyvää laskemista. Ruotsista matka jatkui Jyväskylän Nordic ja Eurooppa cupin kisoihin. Sitä ennen pieni mutka ja parin päivän lepo isovanhempien luona Savossa.

Laajavuori
Laajavuoren mäki on myös loivahko. Ainostaan loppu on kohtuullisen jyrkkä. Tänä vuonna kumpareikon keskipätkä oli todella tiheä. Riku on perinteisesti laskenut hyvin Laajavuoressa. Tänä vuonna minua ennakkoon hieman jännitti juuri tuo tiheys. Riku ei ole aiempina vuosina onnistunut tiheissä kumpareikoissa. Asian eteen on tehty töitä ja mm. laskuasennon muuttaminen niin että lantio on enemmän edessä, edesauttaa laskemista noissa oloissa.

Perjantaina oli ohjelmassa Nordic cupin sinkkukisa. Riku laski kisassa hyvin. Karsinnasta tuli voitto. Finaalissa poika ei onnistunut ihan niin hyvin. Ylähyppy tuli hieman vinoon ja sen seurauksena tuli pieni mutka. Sijoitus kuitenkin hyvä kolmas. Nordic cup jatkui lauantaina. Se kisa jätettiin suunnitellusti väliin. Päivään mahtui kuitenkin treeni Eurooppa cupin kisoja varten.

Sunnuntaina oli siis vuorossa EC sinkkuformaatilla. Lähtölistan perusteella kisa oli kauden Eurooppa cupeista kovatasoisin. Mukana oli kaikki Suomen parhaat laskijat, kun meidän Maailman cup porukkakin oli paikalla. Karsinnassa Riku teki muutoin hyvän laskun, mutta alahyppy tuli huonosti alas ja sen seurauksena tuli iso horjahdus. Virheestä huolimatta Riku selvitti selvästi tiensä finaaliin. Finaalissa tulikin sitten kauden paras kisalasku. Kovassa joukossa hieno viides sija ja uran parhaat FIS-pisteet plakkariin.

Laajavuoren alahyppy
Maanantaina oli vuorossa parikumpareet ja samalla kauden viimeinen EC. Päivän kaikki kolme kisalaskua olivat hyviä. Lopulta tappio tuli taas Suikkaria vastaan. Ja taaskin selkein erottava tekijä oli laskunopeus. Loppusijoitus oli kuudes. Näin Eurooppa cup oli saatu päätökseen. Cupin kokonaispisteissä Rikun sijoitus oli 10. Mukaan mahtui pettymyksiä, mutta myös hyviä onnistumisia ja ennenkaikkea loppua kohti paranevaa tekemistä. Yksi tärkeä etappi tuli myös saavutettua. Seuraavassa FIS-pistelistauksessa Riku nousee ensimmäistä kertaa yli 100 pisteen. Se on sinä mielessä tärkeä rajapyykki, että sillä saadaan yksi paikka lisää Suomen Maailman cup kiintiöön.

Nyt on viikon verran treenailtu alle 20-vuotiaiden kisoja silmällä pitäen. Kisat ovat ensi viikolla Italian Valmalencossa. Paikka on Rikulle entuudestaan tuttu. Hän on kisaillut siellä yhdet vastaavat kisat ja kahteen kertaan Eurooppa cupia. Kaikkinensa yhteensä kuusi kilpailua. Tiedossa on kauden selvästi haastavin mäki, joka on todella jyrkkä. Tuntumaa jyrkällä laskemiseen on haettu Rukalla.

Valmalencon kisapäivät ovat 4.-5.4. Sieltä suunnataankin heti Rukalle jossa jatketaan SM-kisojen merkeissä 9.4. Tiukka viikko siis edessä.

-petri-
Ruka 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti