torstai 12. maaliskuuta 2015

EC Laajavuori

Kisaa edeltävä inspection
Laajavuoren tiukka kisarupeama on takana. Viiteen päivään neljä kilpailua. Pitkiä päiviä ja kovaa tsemppaamista. Hienosti Riku rupeamasta selvisi. Viime postauksessa käytiin läpi Scandinavian cupin kisat. Tässä raporttia Eurooppa cupin kisoista.

Maanantai-iltana oli ohjelmassa EC-treenit. Päivä oli aurinkoinen ja lämmin. Olikin melkoinen yllätys mäelle mennessä, että kumpareikko oli jäinen. Mäki on suurimman osan aikaa varjon puolella eli aurinko ei sitä pääse pehmittämään. Tuulinen sää vielä kuivattaa lunta ja sen seurauksena pinta kovettuu. Treeneissä olot oli siis tyystin erilaiset kuin viikonlopun Scandinavian cupin osakisoissa. Kuten ennakkoon oli suunniteltu, niin Riku laski vain vähän. Kisailu painoi vähän jäsenissä, mutta kolmella laskulla tuntuma mäkeen oli OK.

Ensimmäisenä EC-kisapäivänä olosuhteet olivat kosteat. Pitkin päivää sateli vettä ja kumpareikko oli luonnollisesti pehmeä. Sää ei ollut omiaan nostamaan fiilistä, mutta tällaistahan se ulkoilmaurheilun kanssa välillä on. Sää on yksi asia johon itse ei voi vaikuttaa. Ja koska siihen ei voi vaikuttaa, sen ei pidä antaa häiritä omaa tekemistä ja keskittymistä. Fokus pitää keskittää asioihin joihin itse pystyy vaikuttamaan. Treeneissä Rikun lasku kulki hyvin. Pientä ongelmaa ja hermoilua oli lähinnä alahypyn kanssa. Se ei tahtonut kulkea pojan haluamalla tavalla. Karsintaa ennen myös huoltojoukoilla oli pientä kutinaa, itseasiassa ainakin allekirjoittanutta jännitti yllättävän paljon. Lasku meni hyvin. Ylähypyn alastulossa tuli horjahdus, mutta ei mitään isompia virheitä. Karsinnasta pisteet 75,96, hieno 12. sija ja paikka 16 parhaan finaaliin. Finaali alkoi klo 19.00 eli laskettiin pimeään aikaan, rinnevalojen valaistessa kumpareikkoa.  Finaalissa laskujen taso nousi todella kovaksi. Todennäköisesti kovatasoisin Eurooppa cupin finaali tällä kaudella. Kärkikolmikon muodostaneet laskijat ovat kaikki uransa aikana napanneet TOP 10 sijoituksia Maailman cupissa eli voidaan puhua kovan tason laskijoista. Riku onnistui finaalilaskussaan hienosti. Karsintaa hieman parempi lasku ja pisteet 76,32. Pari ylähypyn jälkeistä horjahdusta laskivat hieman pisteitä. Loppusijoitus 14.


Treenissä kuunnellaan koutsi Kallaksen ohjeet
Rikulla oli koko Jyväskylän reissun ajan pieni flunssa päällä. Kurkkukipua ja välillä vähän vetämätön olo. Keskiviikkoaamuna Riku valitteli oloaan. Oltiin hieman huolestuneita, mutta ajatukset oli kuitenkin kisaamisessa. Sää oli vaihtunut edellispäivän sateen jälijiltä aurinkoiseksi. Mäki oli maanantain tapaan jäinen tai ei nyt ihan jäinen, mutta kova. Eli olosuhteet olivat edellispäivää haastavammat. Treeneissä homma ei oikein toiminut. Rikulla tahtoi lasit huurtua, mutta emme tehneet sitä mitä jälkiviisaana olisi pitänyt
tehdä eli vaihtaneet laseihin toista linssiä. Karsintalaskussa Rikun lasit menivät huuruun heti laskun alussa. Valo rinteessä oli muutoinkin vähäinen ja lasien huurtuminen haittasi näkyväisyyttä selvästi lisää. Siihen nähden lasku oli hyvä. Riku laski karsinnan toisena ja reilun neljänkymmenen laskijan ajan saimme jännittää riittävätkö pisteet 71,34 finaaliin asti. Onneksi riittivät. Sijoitus oli 15. Eroa ensimmäiseen karsiutujaan oli reilut 1,5 pistettä. Tutkailimme laseja ja niistä ei löytynyt näkyvää syytä huurtumiselle. Kaksinkertaisen linssin pinnoissa ei näkynyt mitään rikkoontumisen merkkejä. Selitys huurtumiselle lienee se että linssien pehmeissä foami-pinnoissa oli edellispäivän sateiden jäljiltä kosteutta, joka kylmemmällä säällä ja kasvoille laitettuna, aiheutti huurretta linssien väliin. Oppia ikä kaikki. Ensi kerralla sateisen laskupäivän jälkeen lasit pitää nostaa esille niin, että varmasti kuivuvat. Onneksi finaalipaikka kuitenkin tuli plakkariin. Harmitus olisi ollut todella suuri jos se olisi jäänyt lasien aiheuttaman haitan takia saamatta.

Ennen finaalia Riku vaihtoi laseihin toisen linssin ja sen kanssa ei enää ongelmia ilmennyt. Ennen finaalia oli lyhyt treenisessio ja sen perusteella homma oli taas hallussa. Riku vaikutti varsin rennolta ennen finaaalia. Jännitys alhaalla kameran takana oli taas kuitenkin suuri. Helpotus olikin melkoinen kun Riku onnistui laskussaan erinomaisesti. Varsinkin itse laskeminen oli todella hyvää. Hypyissä olisi ehkä voinut parantaa, mutta kokonaisuutenaan hieno lasku ja sillä hieno sijoitus. 10. tila on Rikun uran toiseksi paras Eurooppa cupin kisoissa. Upea päätös muutaman päivän tiukalle kisasetille.

Laajavuoren kisoissa Riku suoriutui hyvin. Kisalaskuja tuli yhteensä kahdeksan. Kaikki laskut olivat hyviä tai no viimeisen EC:n karsintalasku ei ollut Rikun perustasoa, mutta siihen vaikutti selkeä ulkoinen syy. Kisarutiini on nyt erinomaisella tasolla ja rutiinilaskuilla ollaan selvästi EC-kisan finaalissa. Tästä on hyvä jatkaa. Tätä kirjoitellessa Riku onTurku-Tukholam välillä laivassa matkaamassa Suomi tiimin kanssa kohti Ruotsin Årea. Siellä Eurooppa cup jatkuu 15.-16.3. Muu perhe palaili tänään kotiin. Allekirjoittanut ja tyttömme Riikka suuntaavat kuitenkin huomenna iltapäivästä auton keulan kohti Årea. Ensi viikolla sitten tarinaa miten Ruotsin reissu meni.

-petri-                                    
                                         EC.finaalilasku 11.3.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti