lauantai 18. huhtikuuta 2015

SM-kisat

Viime viikon torstaina, lasten koulujen loputtua, pakkasimme viimeiset tavarat, ahtauduimme autoon ja suuntasimme nokan kohti Kuusamoa. Edessä SM-kisat Rukalla. Nämä kisat olivat sitten viimeiset tälle kaudelle ja sen vuoksi niihin lähdettiin hieman erilaisissa tunnelmissa, ainakin me vanhemmat.

Kisaviikonlopuiksi, laskukamppeiden lisäksi, joutuu pakkaamaan aina enemmän tai vähemmän myös muuta kampetta, riippuen siitä missä kulloinkin yövytään. Tällä kertaa ei tarvinnut pakata pyyhkeitä eikä muita liinavaatteita. Onneksi, sillä tämä helpottaa sitten myöhemmin kotona pyykinpesu-urakkaa huomattavasti. Auto oli kuitenkin, taas jälleen kerran, tupaten täynnä siitäkin huolimatta, että meillä on iso kattoboksi, minne myös tungetaan tarpeen tullen tavaroita.

Torstai-iltana Riku ennätti vielä treenaamaan kumpareikkoon ja koko perhe olimmekin siellä sen parituntisen, samalla odotellen ajan kulumista siihen, että voisimme mennä varaamaamme majoituspaikkaan. Suurimmaksi osaksi Rikun laskutreeneissä on mukana isä. Kisapaikoilla on minusta itsestänikin mukava käydä katsomassa harjoitusten sujumista ja ottamassa valokuvia.


Perjantai oli pyhitetty treenipäiväksi ja Rikulla olikin suunnitelmissa kaksi treeniä. Toinen iltapäivällä ja toinen illasta. Iltapäivän treeni ei ollut mennyt ihan putkeen. Näin Rikusta heti, että jotakin oli sattunut. Ajattelin ensin, että on vain väsynyt ja ehkä pikkuisen joku paikka ottanut osumaa, kunnes kuulin, että tällä kertaa osumaa oli kumpuihin otettu reilumminkin. Ilmat oli lähteneet pihalle ja kunnon kuperkeikka kovasta vauhdista heitetty. Isä oli siinä vaiheessa pelännyt, että nyt meni solisluu pojalta poikki. Tässä kohtaa tunnustan ajatelleeni, että onneksi sää oli surkea enkä lähtenyt katsomaan harjoituksia. En pelkää tai mieti koko ajan sitä kaikkea mitä tässä lajissa voi sattua. En vain halua välttämättä nähdä ikäviä kaatumisia, kenenkään kohdalla. Majapaikassa Riku lepäili ja oli tosi huonovointinen. Ruoka ei maistunut, mikä on Rikun kohdalla erittäin "huolestuttavaa", sillä hän syö usein ja paljon, joka päivä :)

Useamman tunnin lepäilyn jälkeen, Riku nousi ylös ja totesi kireyttä lihaksissa ympäri kroppaa, sekä olkapään ja hartian seuduissa kipua. Särkylääkettä annettiin ja pikkuhiljaa myös ruoka maistui. Suunnitelmissa oli jättää illan treenit väliin, mutta kun iltatreenien aika koitti, ei Rikua pidätellyt enää mikään sisällä lepäilemässä. Kumpareikkoon oli päästävä, ainakin kokeilemaan, miten kestää laskea. Ja hyvin kesti, tosin kipuja oli, mutta niitä hoidettiin sitten myöhemmin kylmällä ja särkylääkkeillä.

Takaperin voltti ylähyppyristä. Taustalla Rukan kylä.
Lauantaiaamuna ei tarvinnut nousta kovin aikaisin. Kerrankin sai nukkua pitkään tai lähinnä lapset nukkui. Kilpailut kumpareiden osalta alkoivat vasta iltapäivällä. Puolenpäivän aikaan kehoitin Rikua pikkuhiljaa nousemaan yläasentoon ja kevyesti herättelemään kipeitä ja hieman jumissa olevia lihaksia. Nuorukainen kun niin mielellään vain makaisi ipadin kanssa ja katselisi kaikessa rauhassa videoita ym., kunnes olisi aika lähteä kohti kisapaikkaa. Isä meni jo aiemmin talkoohommiin ja niin nuorison patistelu jäi minulle. Onneksi tämä patistelu on vuosi vuodelta minulle helpompaa, kun lapset hoitavat itsenäisesti treenikamppeensa mukaansa. Tosin saan myös välillä soittoja milloin mistäkin unohtuneesta tavarasta, jonka vien sitten mennessäni. Toisinaan lähden myös vartavasten hakemaan unohtuneen asian. Tämä niissä tapauksissa, kun majapaikka on siinä lähellä (=kävelymatkan päässä).

Alahyppy
Kisapaikalle meneminen on aina yhtä jännittävää myös äidistä, lähinnä siltä osin, että siellä vasta näkee ja kuulee miten treenit on menneet ja millä mielin kisastarttiin ollaan lähdössä. Lauantaina treenit oli menneet hyvin ja kumpareikkokin edellisen päivän lumisateiden jälkeen hyvässä ellei jopa loistavassa kunnossa. Minulla ei siis ollut tarvetta jännittää kisalaskuja tältä osin. Jännitystä ilmassa kuitenkin oli ja tällä kertaa piti jännittää laskujen videoimista. Yllättäin oli minun kuvattava kisalaskut, isän ollessa tulospalvelun hommissa. Olisin tehnyt melkein mitä muuta tahansa, kuin kuvannut kylmiltään kameralla, jolla en vielä ollut ennättänyt kertaakaan kuvaamaan, olihan se uusi. Olen kuitenkin kuvannut aiemmin vanhalla kameralla, niin en voinut yrityksistäni huolimatta luistaa tästä velvollisuudestani.

Mietteliäänä ennen parikumpareiden alkua.
Lauantain kilpailussa Riku onnistui hyvin. Karsinassa hieman varman päälle lasku ja sillä sillä irtosi finaalipaikka. Isän ohje ennen finaalia oli, että vauhtia lisää. Hienosti meni finaalilaskukin. Oikeastaan ainoa missä jäi parannettavaa, oli ylähyppy, joka meinasi jäädä vajaaksi. Muutoin selkeästi oman tason ylärajoilla oleva suoritus. Ensimmäisessä miesten sarjan SM-kisoissa tulokseksi tuli hieno viides tila.

AFST kokonaiskisan palkintopallilla.
Sunnuntaina vuorossa oli parikumpareet. Sunnuntain kilpailut alkoivat aiemmin ja yön pakkasten jäljiltä kumpareikko oli vielä jäinen. Jäin siivoilemaan ja pakkailemaan tavaroita treenien ajaksi ja vasta kisapaikalle mennessäni näin Rikun mietiskelevän ja pohtivan ilmeen. Kuulenkin samantien, että harjoitukset eivät ole menneet hyvin. Riku ei ollut saanut yhtään kunnon laskua alas, joten hermoili todella pajon tulevaa kisaa. Parikumparekaavio oli tehty edellisen päivän tulosten perusteella. Riku onnistui ensimmäissä kisalaskussa ihan kelvollisesti ja varmisti voitolla paikan neljän joukkoon. Seuraavassa laskussa olikin sitten vastassa edellispäivän voittaja maailmalla parhaillaan TOP 10 sijoituksia napannyt Jimi Salonen. Rikulle ainoa vaihtoehto oli lähteä vetämään riskirajoilla. Se sitten kostautui laskun puolivälissä ja finaalipaikka jäi vielä haaveeksi. Paikka kuitenkin pronssitaistoon. Siellä vastus oli myös kova. Tämän kauden Eurooppa Cupin voittaja Topi Kanninen olikin vielä liian kova vastus. Loppusijoitus Rikulla kuitenkin upeasti neljäs. Kaikin puolin onnistunut kisaviikonloppu ja samalla hieno päätös onnistuneelle kisakaudelle. Hyvät sijoitukset SM-kisoissa varmistivat Rikulle Audi Freestyle Ski Tourin kokonaiskisan voiton. Kahdella viime kaudella vastaava voitto on tullut rookie-sarjassa, nyt ensimmäistä kertaa pro-sarjassa.

Kisakausi on taas saatu päätökseen ja perheen reissaaminen hieman rauhoittuu hetkiseksi. On mukava kuulua hyvään porukkaan, jonka kumparelaskijoiden vanhemmat, huoltajat sekä valmentajat yhdessä muodostavat. Porukka on pieni ja tiivis sekä erittäin hyvällä huumorilla varustettu. On mukava vaihtaa välillä kuulumisia toisten samanlaista arkea elävien kanssa. Ensi lumilla sitten uudestaan...
Koutsi Kallas antaa ohjeita.
Nyt nautiskellaan kevään lumista ja lasketaan niin pitkään kuin vain on mahdollista. Edessä on vielä yksi leiri Rukalla 24.-26.4. Sieltä suoraan Riku lähtee Vuokattiin, missä on nuorten olympiapäivät talvilajien edustajille. Riku edustaa siellä kumparelaskijoita yhdessä Kreeta Holopaisen kanssa.

-Minna-

                                         Lauantain finaalilasku








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti