torstai 21. tammikuuta 2016

EC-kiertueella


Tätä kirjoitellessa on torstai ja Riku on Rankassa. Eurooppa Cup starttaa Albiezista. Se on Savoien Alpeilla, lähellä Italian rajaa ja varsin lähellä vuoden 1992 talviolympialaisten pitopaikkaa, Albertvilleä. Albiezin kylä on noin 1 600 metrin korkeudessa. Mutta käydäänpä vähän läpi mitä tämän vuoden aikana on laskurintamalla tapahtunut.

Viime kirjoituksen aikaan vuosi oli juuri vaihtunut. Kotikeskukseen, Taivalvaaralle, saatiin täysimittainen treenimäki kuntoon juuri ennen vuoden vaihdetta. Treenaaminen on sujunut ongelmitta ja selkäkin on ollut varsin hyvässä kunnossa. Ainoa harjoittelua haitannut seikka ennen EC-reissua oli kovat pakkaset. Sää on ollut "varsin" talvinen koko alkuvuoden. Välissä on ollut joku yksittäinen lauhempi päivä, mutta muutoin pakkanen on ollut - 20 - 30 asteen hujakkeilla.


Joulun ja uuden vuoden välisellä leirillä Rikun laskun palaset alkoivat loksahdella kohdalleen. Homma on toiminut myös sen jälkeen ja lasku on koko ajan mennyt parempaan suuntaan. Maajoukkueen haastajaryhmän leiri oli Taivalvaaralla 7.-10.1. Leiri onnistui erinomaisesti, vaikka kylmää oli. Leirin aloituspäivänä oli kylmintä, hissin ala-aseman mittarin näyttäessä -32 astetta. Leiriläiset tekivät joka treeniin  alkuverryttelyn viereisen monitoimitalon kuntosalilla. Näin lihaksisto oli valmiiksi lämmin suksille siirryttäessä. Kuvio toimi hyvin. Leirin parhaat laskut Riku teki lauantaina, joka oli leirin kolmas päivä. Leirin lopuksi pidettiin leirikisa. Siellä laskeminen ei enää ollut kovin herkkää, mutta hyvät laskut Riku sai vielä tsempattua. Yksi tärkeä anti leirillä oli tasaisuus. Eli Riku pystyi tasaisen varmasti laskemaan oman tason laskuja. Se on tärkeä ominaisuus kisoihin mentäessä. Mitä varmemmalla pohjalla lasku on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä onnistumisia ja oman tason mukaisia suorituksia tulee sitten kisoissa. Ei voi odottaa että joka kerta venyy parempiin suorituksiin kuin harjoituksissa, itseasiassa niin käy aika harvoin.


Leirin jälkeen Riku oli kotosalla reilun viikon verran. Ajan Riku otti iisisti ja kävi rinteessä kolme kertaa. Ennen EC-reissua viimeinen treeni jossa olin mukana, oli viime viikon keskiviikkona. Treenin teemana oli kokonaiset kisasuoritukset. Määrällisesti ei kovinkaan montaa laskua, mutta mahdollisimman laadukkaasti. Treeni onnistui erinomaisesti. Ainoa miinus seikka oli kova ja pyörivä tuuli, jonka takia Riku ei hypännyt kisahyppyjä ylähyppyristä, vaan pelkästään suoria "kynttilöitä". Tällä varmistettiin ettei mitään haaveria pääsisi tapahtumaan. Tuulen takia vauhdin arvioiminen ja saaminen hyppyyn oli haastavaa. Riku teki kaikkiaan kuusi kokonaista laskua. Niihin ei tullut yhtään isompaa, eikä oikein pienempiäkään, virhettä ja laskeminen oli parempaa kuin mitä olen Rikulta koskaan nähnyt. Ja pojan laskuja on tullut nähtyä todella paljon. Viimeisen laskutreenin Riku kävi tekemässä perjantaina. Itse olin silloin Riikan, Rikun pikkusisko, kanssa kisareissussa. Kävimme Åressa, Nordic cupin kilpailuissa. Åren reissu vaati yhteensä vuorokauden verran autossa istumista. Tästä syystä Riku ei matkaan lähtenyt. Oli turha rasittaa kroppaa reissaamisella juuri EC-turneen alla. Niin ja erinomaisesti Rikun lasku oli perjantainakin kulkenut.


Eli lähtökohdat kisakaudelle ovat erinomaiset. Poika on terveenä ja lasku on kehittynyt. Asennepuolellakin on tullut muutosta. Riku on ollut aina motivoitunut harjoittelemaan. Se ei ole ollut ongelma. Kun homma ei ole toiminut toivotusti, on tuskastuminen ollut varsin näkyvää ja kuuluvaa. Tälle kaudelle Riku on ottanut uudenlaisen ajattelumallin. Hän lähtee joka treeniin ja kisaan nauttimaan. Jos joku asia ei toimi, siitä ei oteta "pulttia", vaan tehdään töitä jotta homma korjaantuu. Muutos onkin alkanut jo näkymään. Tämä on varmaankin sitä aikuistumista.

Viime kaudella Rikun perustaso Eurooppa Cupissa oli sijoilla 10-14. Nyt on realistista odottaa että oman tason mukaisilla laskuilla ollaan kymppisakissa. Ensimmäinen kisa on lauantaina 23.1. ja toinen heti perään sunnuntaina. Viikonlopun jälkeen kiertueen piti siirtyä Ranskan Chateliin, mutta kisat siellä on peruttu. Korvaavat kisat lasketaan Albiezissa 28.-29,1, Hyvä puolihan siinä on, että autossa istuminen vähenee. Huono puoli, että näkee vähän vähemmän maailmaan. No eiköhän Riku ehdi maailmaan ihan riittäviin vielä näkemään ;)

Täällä kotisohvalla kisajännitys alkaa pikkuhiljaa hiipimään jäseniin. Luulenpa että täällä jännitetään enemmän kuin Riku lauantaina lähtöviivalla.

-petri-
Rikun nappaama kuva Albiezista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti