perjantai 1. tammikuuta 2016

Uusi vuosi, uusi laskuvauhti

Rukan Maailman cup 
Viime kirjoituksessa oltiin Rukan Maailman Cupin alustunnelmissa. Kisa tuli ja meni. Riku oli siellä esilaskijana. Kovaa maailman parhaat laskijat Rukan jyrkässä kumpareikossa tulivat. MC:n jälkeen Rikulla on ollut kaksi leiriä, molemmat Rukalla. Ja mikä Rukalla on ollut laskiessa. Mäki oli ja on edelleen loistavassa kunnossa.

Kotimaisemissakin on vihdoin päästy treenaamaan. Taivalvaaralla laskettiin kauden ensimmäiset siivut 18.12. Silloin alkoi Ski Sport Finlandin seurantaryhmän leiri. Riikka eli Rikun sisko on mukana kyseisessä ryhmässä. Leiriä varten teimme lyhyen kumpareikon, hyppypaikan ja rollerit eli aaltoladun. Vaikka Riku ei varsinaisesti leirillä mukana ollutkaan, treenasi hän muiden mukana ja sai varsin tehokkaan treeniviikonlopun. Leirille tehty kumpareikko on Rikun tarpeisiin loivahko, mutta teki ihan hyvää treenata perusasioita loivemmassa mäessä.

Laskeminen on Rikulla ottanut aimo harppauksen eteenpäin viimeisen kolmen viikon aikana. Varsinkin viimeisin leiri joulun ja uuden vuoden välissä oli anniltaan erinomainen. Laskuasentoa on saatu hieman säädettyä ja se mahdollistaa tehokkaamman ja nopeamman laskemisen jyrkemmässäkin mäessä. Lisäksi Riku oivalsi jo aiemmin joitakin pikkuseikkoja jotka ovat edesauttaneet tekniikan kehittymisessä. Tekniikka ei luonnollisesti ole vielä vakiintunut, vaan virheitä vielä tulee. Toistoja toistojen perään ja sieltä muutokset saadaan "selkäytimeen".  Aiemminhan Rikun tekniikka on toiminut paremmin loivemmissa mäissä, mutta nyt kun tekniikkaa on hiottu, alkaa lasku toimimaan paremmin myös jyrkemmällä.



Lasku on siis hyvällä mallilla. Hyppäämisen treenaamista on jonkin verran häirinnyt selkä. Se välillä provosoituu hypyistä ja sen takia hyppäämistä joutuu toisinaan rajoittamaan. Se tulee varmaankin olemaan tämän kauden teema. Perushypyt ovat kuitenkin jo hyvässä kunnossa. Vaikeampia hyppyjä pitää vielä päästä hiomaan. Mutta Rikun perushypyilläkin voi tulevissa kisoissa tavoitteiden mukaisesti menestyä. Jos Riku ei saa vaikeampia hyppyjä kisakuntoon, pitää panostaa hyppyjen suorituspuhtauteen ja ilmavuuteen. Hypyt ovat muutoinkin vain 20 % kokonaispisteistä. Loput pisteet tulevat laskutekniikasta (60 %) ja nopeudesta (20 %). Toki tiukassa kisassa kaikilla pisteillä ja pisteen kymmenyksillä on merkitystä. Mutta laskeminen edellä nyt mennään.

Eilen eli uuden vuoden aattona saatiin Taivalvaaralle täysimittainen kumpareikko eli nyt treeniolosuhde on kotimäessäkin kunnossa. Nyt on neljä viikkoa aikaa hioa suoritusta kuntoon. Sitten starttaa kisakausi Eurooppa cupin merkeissä. Tässä välissä on vielä yksi leiri. Leirin ajankohta on 7.-10.1. ja paikkana Taivalvaara. Ennen leiriä on vielä muutama päivä aikaa treenailla. Luultavasti yhtenä päivän käymme Rukalla, mutta muutoin pysymme kotosalla. Alla vielä lyhyt pätkä joulunalus kurvailuista Rukalla.

Reipasta uutta vuotta,

.petri-






2 kommenttia: