sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Esilaskijana

Tiukka viikko takana. Tämä viikko on keskitytty laskun hiomiseen Rukan maisemissa. Maanantaina ajeltiin tekemään parin tunnin treeni Rukan Battery runiin. Kauden ekat treenit jyrkässä kumpareikossa menivät OK. Ei vielä mitään riemun kiljahduksia, mutta parissa tunnissa löytyi jo kohtuullinen tuntuma jyrkällä laskemiseen ja hyppäämiseen. Tiistaina laskettiin Taivalvaaralla. Riku jätti varsinaisen kumparetreenaamiseen väliin, otti rennommin ja kruisali twinit jalassa pitkin rinnettä. Torstaina taas hurautettiin Rukalle. Ohjelmassa oli parin tunnin setti Maailman Cupin virallisissa treeneissä. Kumpareikko oli jäätävässä kunnossa. Edellispäivänä lämpötila oli käynyt plussalla ja kelin taas pakastuttua mäki kiilteli jäisenä. Rikulla lasku alkoi kulkea, lukuunottamatta ylähypyn kinniottoa. Rukalla ehkä haastavinta on juuri tuo ylähypyn jälkeinen osa. Kumparelaskussa hypyn jälkeen on tärkeää, mutta jyrkällä samalla myös vaativaa, saada lasku hallintaan mahdollisimman sulavasti, ilman ylimääräisiä poikkeamia keskilinjasta ja niin että vauhti jatkuu laskijalle sopivana. Vauhdin sopivuuteen vaikuttaa laskijan taitotaso ja fysiikka. Torstai-iltana Rikua selvästi vaivasi se seikka että ylähypyn kiinniottoa ei saatu sen päivän treenissä kuntoon. Perjantaina taas kurvailimme Rukalle ja ohjelmassa oli uudet viralliset harjoitukset. Yön aikana rinteeseen oli saatu muutama sentti uutta lunta ja kumpareikko olikin erinomaisessa kunnossa. Riku sai laskun haltuun nopeasti. Edellispäivän ongelmat oli selätetty ja Riku sai vedettyä kauden ensimmäiset kokonaiset (= kisamittaiset) laskut. Treenin jälkeen pystyi olemaan levollisin mielin ja odotella seuraavan päivän koitoksia. Illan päälle kruisalimme Vuosselin puolella ja katselimme snoukka Maailman Cup - kisaa Vuosselin half pipessa.


Lauantaina oli sitten vuorossa jännittävä päivä. Uran ensimmäiset laskut Maailman Cupin esilaskijana. Heti aamusta ohjelmassa oli treenit naisten kanssa. Rikulle riitti yksi onnistunut treenilasku. Naisten karsintakilpailun alkuun Riku pääsi vetämään odotetun esilaskunsa. Jännityksestä ei näkynyt merkkiäkään ja lasku onnistui hyvin. Illalla oli vielä ohjelmassa toinen esilasku. Sen aika oli ennen finaaleja. Yleisöä oli paikalla karsintoihin verrattuna huomattavasti enemmän ja tunnelma oli hyvä. Lasku meni taas hyvin. Ylähyppyyn ei itse laskija ollut tyytyväinen. Oli jäänyt haluttua pienemmäksi. Mutta muutoin lasku oli jopa hieman aamuista parempi. Hieno päivä huipentui katsomon puolella ihallessa maailman huippujen huikeita vetoja. Sunnuntaina oli vielä ohjelmassa pari treenisettiä Rukalla.


Kokonaisuutenaan viikko ja varsinkin MC-kisapäivä oli Rikulle hieno kokemus. Nuori urheilija pääsi seuraamaan maailman huippujen tekemistä ja testaamaan itseään paineen alla. Laskemisesta jäi hyvä fiilis ja alle saatiin tärkeitä kisanomaisia laskuja. Tästä on erinomainen jatkaa kohti kauden seuraavia koitoksia. Varsinainen kisakausi starttaa 11.-12.1. Norjan Drammenissa, jossa on ohjelmassa Scandinavian cupin avauskilpailut. Tämä viikko vietetään kotimaisemissa ja käydään Taivalvaaralla tekemässä muutama treeni. Sitten onkin joululoman aika. Tässä linkissä finaaleja ennen vedetty esilasku.Verkkoalbumissa pari muutakin uutta kuvaa viikonlopulta.

-petri-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti