sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Lomatunnelmissa

Se alkaa olla joulu jo ihan tuossa nurkan takana. Koko perhe on nyt joululomalla ja huomenna suuntaillaan Kuopioon, mistä perheen vanhemmat ovat kotoisin. Ja itseasiassa Rikukin on syntynyt siellä. Taivalkoskelle muutimme 2000-2001 vuoden vaihteessa. Riku oli silloin 2,5 v. Jos emme olisi tänne muuttaneet niin todennäköisesti lapsista ei olisi tullut kumparelaskijoita. Tai mistäpä sen tietää...

Riku Taivalvaaralla 2009
Se miten urheilulaji valikoitui onkin monien sattumien summa. Kyseisestä lajista ei perheen vanhemmilla ollut sen kummempaa kokemusta kuin mitä aktiivisina urheilun seuraajina oli mediasta luettu ja nähty. Kumparelasku on varsin nuori laji, jolla on Suomessa kuitenkin hieno historia. Menestystä on tullut niin olympia-, kuin MM-tasolla. Perheen isä eli allekirjoittanut, työskentelee Taivalkosken kunnassa liikunnanohjaajan nimikkeellä, vastuualueenaan kunnan liikuntatoimi. Taivalvaaran hiihtokeskus siirtyi kunnan omistukseen vuoden 2001 aikana. Minun vastuulleni tuli organisoida keskuksen toiminta uudelleen. Varsinainen toiminta siirrettiin yrittäjän pyöritettäväksi, kunnan antaessa vahvaa taustatukea. Rinteiden kunnossapito, erityissuorituspaikkojen rakentaminen ja hiihtokoulutoiminta oli kunnan vastuulla. Ja on vielä tänäkin päivänä. Hiihtokoulutoiminnan kautta heräsi ajatus aloittaa pyörittämään säännöllistä ja ohjattua seuratoimintaa paikkakunnan lapsille ja nuorille. Paikallisella yleisseuralla, Taivalkosken Kuohulla, oli aikoinaan ollut alppihiihtotoimintaa ja kansallisella tasolla hyvääkin menestystä kyseisessä lajissa. Perustimme TaKun alle alppihiihto- ja lumilautailujaoston, jota kutsuimmme tuttavallisesti ALLUksi. Riku oli aloittanut laskettelun 4-vuotiaana ja oli heti mukana ALLU:ssa. Alkuun ALLUn treeneissä keskityttiin rinnelaskemisen perusasioihin eli opeteltiin laskettelemaan. Pikkuhiljaa mukaan tuli freestylehiihtoelementtejä eli hyppäämistä ja reilaamista. Sattumalta huomasimme että Isolla-Syötteellä järjestetään freestylekoulua. Pari talvea kuljimme omien harjoitusten lisäksi myös siellä. Freestylekoulun vetäjillä oli kumparelaskutaustaa ja laji tulikin tutuksi Syötteen treeneissä. Heti ensimmäisenä freestylekoulutalvena Riku osallistui ensimmäisiin kumparelaskukilpailuihinsa. Kisa järjestettiin Iso-Syötteellä ja sen järjestäjinä olivat freestylekoulun vetäjät Oulu Ski Teamista. Vuosi oli 2008. Tässä videota kyseisestä kisasta. Seuraavana talvena kisaamassa käytiin jo muuallakin. Syötteen freestylekoulutoiminta alkoi kuitenkin kahden talven jälkeen hiipumaan. Me päätimme kuopata ALLUn, muuttaa jaostomme nimen freestylejaostoksi ja aloittaa freestylekoulutoiminta Taivalvaaralla. Siitä toiminta on hiljalleen kehittynyt tähän päivään. Paljon on jouduttu tietoa hankkimaan ja etsimään ja paljon on vielä töitä edessä. Rikulle kumparelaskusta tuli freestylehiihdon päälaji ja pikkusisko Riikka on seurannut perässä.

Taivalvaara 22.12.2013


Pienen muistelun jälkeen tähän päivään. Tällä viikolla ollaan treenailtu kotimäessä, Taivalvaaralla ti, to, pe, la ja su eli viitenä päivänä. Olosuhteet ovat olleet pehmeät. Lunta on tipautellut taivaalta lähes päivittäin. Lumen tulo teetättää töitä ennen harjoituksia. Hyppyreiltä irtolumi joudutaan poistamaan lapiolla, kumpareissa suksilla lanaamalla. Kun kumpareikko tehdään, niin pohjana on tykkilumi. Sillä on tapana jäätyä työstämisen jälkeen ja näin kummuista tulee kovat. Uuden, sataneen lumen avulla kumpareet muotoutuvat laskiessa ja lanatessa. Nyt meidän treenikumpareikko alkaa olla hyvässä kuosissa eli treeniolosuhteet ovat hyvällä mallilla. Ainoa puute on että kisamittaista kumpereikkoa ei vielä ole eli kokonaisia kisasuorituksia emme vielä voi kotimäessä tehdä. Mutta vielä on pitkäkausi edessä joten asia ei ole akuutti. Tällä viikolla on laskemisen lisäksi hinkattu hyppyjä. Hypyistä on treenattu "tikkukolmosta" (360 vaakatasossa, vartalo suorana), "krossibäkkäriä" (takaperin voltti sukset ristissä), sekä kahta flat spin 360 variaatiota. Flat spin- hypyssä pyöritään pysty- ja vaaka-akselin välissä. Viime talvena se oli kisahyppynä ilman gräpiä (otetta suksesta/suksista) tai safety gräpillä (ote suksen ulkoreunasta). Nyt on treenattu flättäriä truck driver gräpillä (ote molempien suksien etuosasta). Se on hyppynä näyttävä, mutta vaatii isompaa hyppyä eli enemmän ilma-aikaa kuin perusflättäri. Hyppääminen ja laskeminen on vuoden aikaan nähden hyvällä mallilla joten voimme hyvillä mielin jäädä muutaman päivän joululomalle. Huomenna siis suuntaamme Savoon. Laskukamat jätetään kotiin ja vietämme muutaman päivän vapaata treeneistä. Samalla Rikun hyppääjän polvivaivoista kärsivät jalat saavat tarvittavaa toipumisaikaa. Perjantaina palaillaan kotia akut täynnä virtaa ja treenimotivaatio huipussaan.

Koko perheen puolesta toivottelen kaikille hyvää joulua! Palaamme asiaan ennen uutta vuotta.

-petri-


Taivalvaara 22.12.2013


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti