sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Kotikisat takana

Sitten viime päivityksen on lunta ehditty pöllyttämään monta tuntia. Norjan SC-reissun jälkeen laskua on hiottu huippukunnossa olevassa kotimäessä. Ja työ on tuottanut tulosta. Lasku on todella varmalla pohjalla ja tekniikkakin on hioutunut entistä paremmaksi. Skill Teamin kolmepäiväisen leirin aikana keskityttiin kokonaisiin suorituksiin ja niitä kuudessa treenissä tulikin todella paljon. Parissa treenissä kellotettiin laskuja ajanottolaitteilla ja niistä saatiinkin leiriläisille lisämotivaatiota kokeilemaan omia rajojaan. Riku nakutti tasaisesti hyviä ja nopeita laskuja, häviten nopeudessa niukasti Skill Teamin koutsi Kallakselle ja Pro-sarjassa laskevalle Henry Haatajalle. Paketti pysyi hyvin kasassa vauhdikkaimissakin laskuissa. Eli hyvillä mielin päästiin kohti kotikisoja.

AFST Taivalvaara, yläkummut
AFST Taivalvaara, back flip ylänokasta
Kansallisen freestylehiihdon pääkiertueen, Audi Freestyle Ski Tourin, kumparekisat laskettiin eilen ja tänään kotimäessä, Taivalvaaralla. Kisat olivat ensimmäiset laatuaan näissä maisemissa ja seuramme, Taivalkosken Kuohu Freestylen, järjestettävänä. Ennen kisoja lunta tiputteli harva se päivä. Uusi lumi takasi sen että kummut saatiin muotoutumaan loistavaan kisakuntoon. Ns. flätti-valo (=hämärä ilma jolloin lumen pinta on vaikea nähdä) oli odotetusti läsnä, mutta sinisellä väriaineella ja havuilla helpotettiin laskijoiden laskemista. Lauantain kilpailussa Riku teki kaksi hienoa laskua joilla tuli sekä karsinnan, että finaalin ykköstilat, vieläpä varsin selvästi. Vauhti oli kohdillaan ja lasku pysyi teknisesti hyvin kasassa. Hypyissä jäi vielä parannettavaa, eivät ne huonoja olleet, mutta parempiakin on Riku hypännyt. Kumparelasku on lajina haastava. On monta asiaa mitkä pitää saada natsaamaan laskun aikana. Pitää pystyä pitämään "paketti" kasassa ja saada vauhdit sovitettua hyppyreihin sopiviksi. Onnistuneen hypyn edellytys on hyvä  ja tasapainoinen ponnistus/lähtö hyppyrin nokalta. Se edesauttaa hypyn hallintaa ilmassa. Kun vauhti on kova, voi pienikin virhe maksaa paljon ja pahimmassa tapauksessa seurauksena voi olla loukkaantuminenkin. Taivalvaaran kisoissa Riku laski laskun noin 9,5 m/s (=n. 34 km/h) keskinopeudella. Laskun aikana vauhti on välillä kovempaakin. Vielä fysiikka ei riitä ihan samaan vauhtiin jyrkemmissä mäissä, kuten esimerkiksi Rukalla, mutta pikku hiljaa fysiikka paranee ja vauhti kasvaa jyrkemmälläkin.

AFST Taivalvaara, looppi alanokasta
Pienen sivuloikan jälkeen taas viikonlopun kisoihin. Mäki oli sunnuntaina hieman haastavampi kuin lauantaina. Yöllä ja aamulla tipautti taas uutta lunta ja mäki oli aika pehmeä. Karsintalaskussa irtolumi näytti häiritsevän Rikun laskemista ja ihan parasta ei saatu näytettyä. Mutta finaalissa lasku oli taas todella hyvää ja viikonloppu päättyi toiseen ykköstilaan. Kaiken kaikkiaan viikonloppuun voi olla todella tyytyväinen ja laskeminen menee koko ajan oikeaan suuntaan. Tästä on hyvä jatkaa työntekoa ja suunnata kohti tulevia koitoksia. Ensi lauantaina on ohjelmassa päiväsiltään käynti Pyhällä ja leppoisat Tazza Kids -kisat. Lajeina tekniikkarata, big air ja kumpareet. Seuraava AFST- kisa on ohjelmassa Hyvinkäällä kolmen viikon kuluttua. Siitä alkaakin tiukka seitsemän viikon rypistys jona aikana on kilpailuja kuutena viikonloppuna. Nyt lataillaan akut täyteen ja nautitaan laskemisesta.

Tässä sunnuntain finaalin voittolasku.

-petri-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti