perjantai 19. joulukuuta 2014

Joulu on jo ovella

Taas ollaan viikon verran vanhempia. Joulu on jo ensi viikolla. Alkutalvi on mennyt kyllä todella nopeasti. Vaan niinhän se tuppaa olemaan, kun tekemistä riittää niin töissä, kuin vapaa-ajallakin. 

Kuva: Jani Kärppä / Lappikuva.fi

Viime blogissa oltiin odottavissa tunnelmissa, olihan Rikulla edessä Rukan Maailman Cupin esilaskijan tehtävät. MC kisailtiin viime lauantaina eli 13.12. Kisa-aamuna Riku oli jännittyneen oloinen, vaikka varsinaisesti kisaamaan ei ollut menossakaan.  Mutta kun Rukalle ja mäkeen päästiin, niin enin jännitys oli poissa. Kisaa edeltävä treeni meni kohtuu hyvin. Ylähypyn jälkeen oli ongelmia vauhdin haltuun ottamisessa eli homma tahtoi lähteä lapasesta. Sen suhteen oltiin vähän odottavissa mietteissä ennen esilaskua.

Olosuhteet Rukalla olivat haastavat. Kummut olivat isot ja irtoluntakin oli jonkin verran. Esilasku oli vuorossa heti treenien päätteeksi, ennen varsinaisen kisan alkua. Se laskettiin kisan tapaan parikumpareformaatilla eli mies miestä vastaan. Rikulla parina oli Johannes Suikkari Jyväskylän Freestyle Seurasta. Esilaskujen tarkoituksena on testata mm. ajanotto, tuomarointi ja tulospalvelun toimivuus. Varsinaisia tuloksia ei esilaskuista julkisteta. Rikun osalta lasku oli vauhdikas. Ylähyppynä oli isohko takaperin voltti. Ylähypyn jälkeen Rikulla oli hankaluuksia saada lasku hallintaan. Paino jäi hieman taakse, joka taas vaikeuttaa käännösten tekemistä. Sen seurauksena vauhdin kontrollointi Rukan jyrkässä kumpareikossa on vaikeaa. Jokunen käännös oli taistelua, mutta laskun edetessä asento parani ja sitä myötä myös lasku tuli paremmin kontrolliin. Alahyppynä oli iso flätti kolmonen tai looppi, joksi se kumparekisoissa tuomaroidaan. Viime vuonna Riku laski parhaimmillaan Rukan mäen n. 24 sekunttiin. Videosta kellottamalla esilaskun aika oli 2-3 kymmenystä alle 23 sekunnin ja nyt mäki oli selvästi haastavammassa kunnossa. Eli vauhtia on tullut selvästi lisää. Viime vuonna vastaavien ongelmien seuraus olisi ollut ulosajo. Fysiikan treenaaminen ei selvästikkään ole mennyt hukkaan. Video esilaskusta löytyy tuosta alta. Yläosan laskua ei sumun takia oikein näe.

Viime päivinä Taivalkoskella on sadellut runsaasti lunta. Se taas on tarkoittanut pehmeitä laskuja. Rukan jälkeen olemme käyneet hiomassa laskua Taivalvaaran kumpareissa. Heti MC:n jälkeisenä päivänä Rikulla karkasi homma vähän lapasesta yhden hypyn osalta. Lumen täyteinen kumpareikko tuli hieman liian vauhdikkaasti alas ja alahyppy olisi kannattanut jättää väliin. Noilla vauhdeilla hyppy karkasi aivan liian isoksi. Se meni viitisen metriä yli alastulon pehmityksen, mutta onneksi tuli alas kumpujen väliin. Metrin pidempänä se olisi tullut seuraavan kummun päälle ja sitten olisi voinut tulla vahinkoja. Nyt selvittiin pienellä pään kolhimisella ja päänsäryllä. Hyppy oli n. 20 m pitkä ja todella korkea, arviolta 6-7 m. Alla lyhyt video muutamasta pehmeän mäen käännöksestä ja se iso hyppy.
Eilen jätettiin kumparesukset narikkaan ja kaiveltiin vähän leveämpää suksea alle. Nautiskeltiin tämän talven parhaista puuterilaskuista rinteessä ja rinteen vierustoilla. On se vaan aina niin nautinnollista ! Nyt vielä treenaillaan muutamana päivänä ennen joulua ja sitten pidetään laskemisesta pieni joulutauko. Seuraava leiri on ohjelmassa heti vuoden vaihteen jälkeen Rukalla. Ski family Voutilainen toivottelee kaikille blogin lukijoille rauhaisaa joulua ja reipasta uutta vuotta!

-petri-






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti