torstai 22. tammikuuta 2015

Eurooppa Cup - kiertue

Tänään on torstai. Riku lähti eilen Eurooppa Cup kiertueelle. Eilen illalla oli lento Helsinkiin Jäälin keisareiden eli "world famous Hattaja brothers" kanssa :) Pojat oli yötä Hki-Vantaan lentokentällä hotellissa. Tänään aamulla oli lento Milanoon. Milanosta matka on jatkunut parilla vuokra-autolla. Laskijoita Suomen tiimissä tällä EC-turneella on yhdeksän. Kuusi miestä ja kolme naista. Matkassa on kaksi valmentajaa eli Eemeli Kallas ja Ilkka Wright. Keski-Euroopan EC-kiertue on kokenut viime hetken muutoksia. Ranskan kahden eri keskuksen kisat on peruttu ja Sveitsin kisa siirretty eri keskukseen. Alkuperäinen turnee oli varsin tiivis, seitsemän kilpailua 13 päivässä. Muutosten myötä se on vielä pari päivää tiiviimpi! Kisoja on siis todella tiukalla tahdilla. Reissusta on tulossa varmasti raskas niin henkisesti, kuin fyysisestikin. Mutta kisoja vartenhan sitä töitä tehdään ja ne ovat se syy minkä takia Riku kumparelaskua harrastaa.

Taivalvaaran takamaastossa
Reissuun valmistautuminen meni hyvin. Viime viikonloppuna hiottiin laskua kotimaisemissa eli Taivalvaaralla. Hieman treenaamista häiritsi hillitön lumen tulo. Pe-la aikana uutta lunta tuli kolmisen kymmentä senttiä. Ja kun mäki oli edellisen lumisateen jäljiltä pehmeä, niin nyt oli siis vielä pehmeämpää. Mäen kunnossapito on ollut työlästä ja allekirjoittanut on saanut heiluttaa lapiota ja lanailla mäkeä enemmän kuin riittävästi. No runsas lumen tulo on positiivinen ongelma. Paljon pahempi olisi jos sitä ei sataisi tai että sade ulisi vetenä niinkuin eteläisemmässä Suomessa. Vaikka lunta oli haitoiksi asti, saatiin suunnitellut asiat tehtyä ja Rikun lasku kulki hyvin. Sunnuntai aamuna käytiin myös nauttimassa tuosta runsaasta ja kevyestä lumesta, jota myös puuteriksi. pow powksi tai putikaksi kutsutaan. Taivalvaaralta löytyy kelpo pätkiä metsäoffarin laskemiseen. Puusto on harvaa ja jyrkyyttä löytyy. Pituutta laskuilla saisi vain olla enemmän. Parhaat paikat ovat hieman sivussa rinteistä ja siten säilyvät laskemattomina pitkään. Hissillä ja pienellä hiihtämisellä ovat kuitenkin helpohkosti saavutettavissa. Kaikin puolin  hyvillä mielin Riku suuntasi kohti yhtä isoa ura-askelmaa.

Milanosta joukkueen matka on jatkunut kohti Itävallan Krisplin kylää, joka on aivan Salzburgin naapurissa. Sieltä löytyy Gaissau-Hintersee hiihtokeskus, jossa ensimmäiset EC-kisat pidetään. Keskus ei ole Keski-Euroopan mittapuulla iso. Eikä rinteiden määrässä kyllä pärjää isoimmille keskuksille Suomessakaan, mutta korkeuseroa on enemmän kuin Suomessa missään eli n. 700 m. Krisplissä on single formaatin kisat la 24.1. ja su 25.1. Tätä näin torstai-iltana kirjoitellessa tiimi on vielä matkalla kisapaikalle. Treenaamiseen jää siis yksi päivä eli perjantai.

Itävallasta matka jatkuu heti sunnuntain kisan jälkeen Sveitsiin. Kisapaikka siellä on Airolo. Airolo sijaitsee n. 100 km Zurichistä etelään, lähellä Italian rajaa. Myöskään Airolo ei ole iso keskus, mutta korkeuseroa löytyy reilut 1000 m ja rinteet ovat pääasiassa punaisia ja mustia eli jyrkkää laskettavaa löytyy. Airolossa kisapäivät ovat 28.-30.1. eli peräti kolme kisaa peräkkäisinä päivinä! Siellä myös lasketaan kaikki kisat perinteisellä single formaatilla. Eka viikko tulee siis olemaan todella rankka, viisi kisaa viikon sisään...

Viimeinen kisapaikka on Italian Chiesa in Valmalenco. Alun perin Italiassa ei pitänyt olla kisaa, mutta kun Ranskan Megeven kisa peruuntui, tuli Valmalenco tilalle. Varmistus korvaavan kisan järjestymisestä tuli vasta tänään. Hienoa että uusi paikka kisoille löytyi. Valmalencossa lasketaan maaliskuulla junnujen MM-kisat. Kooltaan Valmalencon hiihtokeskus on samaa kategoriaa Airolon kanssa. Täällä kisakumpareikko on koko turneen jyrkin ja samalla haastavin. Kisat Valmalencossa lasketaan 3.-4.2. Eli Airolon kisojen jälkeen on kolme välipäivää. Myöskään täällä ei lasketa parikumpareformaatilla. Eli koko Keski-Euroopan kiertueella ei ole yhtään dualia. Alkuperäisessä kalenterissa niitä oli mukana, mutta kisapaikkojen vaihtumisen myötä ne ovat poistuneet. Mutta mikäpä siinä, pääasia että korvaavat kisapaikat löytyivät.

Seuraavat kaksi viikkoa ovat Rikulla siis työntäyteiset. Autossa istumista noin 1700 km ja paljon laskemista. Mutta EC-kiertue on ollut Rikun haave ja tavoite jo pidemmän aikaa. Tälle kaudelle sille pääsy oli yksi tärkeimmistä tavoitteista. Nyt siis on otettu yksi tärkeä askel uralla kohti suurempia tavoitteita. Tärkeintä reissussa on saada hyviä kisastartteja, oman tason mukaisia suorituksia ja arvokasta kokemusta tulevia vuosia varten.

-petri-

Rukalla 11.1.2015

2 kommenttia: